Vleminkstraat 94
3201 Langdorp België
info@dewolvenlus.be
Tel office: 016 25 13 73
Gsm mobile: 0497 71 23 16

Agenda workshops

  • Geen workshops gepland
Bekijk alle workshops
 

Nieuws

Dry Needling, een bewezen meerwaarde bij De Wolvenlus!

Voor welke diersoorten?
Cindy is gespecialiseerd in dry needling (en osteopathie) bij zowel honden als paarden
Wat is dry needling?
Dry needling is een snelle en effectieve behandelmethode bij pijnklachten in het houdings- en bewegingsapparaat. Met dry needling worden spierverhardingen (zogenaamde ‘myofasciale triggerpoints’ of ‘spierknopen’) ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier. Hierdoor [...]

meer lezen...


Marstall Paardenvoeders

Vanaf heden kunnen paardeneigenaars bij ons terecht voor Marstall paardenvoeders .
Sinds een aantal jaren verzorg ik lesdagen zowel bij ons op de praktijk als bij Syntra Hasselt omtrent paardenvoeding (anatomie van het spijsverteringsstelsel, het verteringsproces, de bouwstoffen (energie, eiwitten, koolhydraten, water, vitaminen en mineralen), bestaande voedermiddelen, de behoeften van het paard, de knelpunten in de [...]

meer lezen...


 

Paarden

Cindy en Amaroc 2Dierenarts Cindy Helms specialiseerde zich tijdens haar studie in de verzorging en de behandeling van paarden. Daarnaast heeft zij zelf reeds vele jaren rij- en omgangservaring met deze dieren.

Sinds een aantal jaar is ook haar bewustwording gegroeid dat voornamelijk  kwalitatief goed en voldoende ruwvoeder, buitenloop met goede schuilmogelijkheden en sociaal contact onontbeerlijk zijn voor een goede mentale en fysieke gezondheid van het paard.

U kan bij ons dus ook altijd terecht met uw vragen i.v.m.

De dagelijkse controle:

Vele ‘nieuwe’ paardeneigenaren zijn vaak onwetend, daarom hier even een informatief lijstje met zaken die u makkelijk dagelijks zelf  kan controleren:

Algemene indruk

dagelijkse controle paardenVerkeert uw paard in goede conditie? Is hij niet te mager of te dik? Glanst zijn vacht mooi en staan zijn ogen mooi helder? Lijkt hij gedesinteresseerd in zijn omgeving? Heeft hij nog steeds dezelfde interesse in zijn voeding? Is zijn voorkeur in bepaalde voedingen onlangs veranderd? Speekselt hij meer dan normaal? Heeft hij last van neusvloei? Hoest hij frequent? Staat hij met een opgetrokken buik? …

Gedrag

Vertoont uw paard nog steeds hetzelfde gedrag als u aan de weide of stalling komt? Lijkt hij zich af te zonderen of staat hij er maar depressief bij? Is zijn reactiesnelheid afgenomen? …

Ademhaling

Houd een hand voor de neusgaten of bekijk de bewegingen van de borstkast. Normaal meet u in rust 7-15 bewegingen per minuut, bij inspanning kan dit gemakkelijk 45 zijn.

Pols

hartcontrole  klein 1

Deze kan u zelf voelen t.h.v. de binnenzijde van zijn kaakronding. In rust zou deze 32-44 slagen/min moeten zijn. Bij veulens 50-70 slagen/min.

Bij hoefbevangen paarden, paarden met een blein (enkel aangetast lidmaat), … kan een zware polsslag ook waargenomen worden tussen pijp en pezen aan de binnenzijde van de voorbenen of net onder de sprong aan de buitenzijde van de achterbenen.

Temperatuur

Temperatuur klein 1

Deze wordt rectaal gemeten en bedraagt bij een volwassen paard 37,5°C-38°C. Bij het veulen tot 38,5°C.

Bij 39°C is er sprake van koorts.

Hydratatietoestand

Deshydratatie klein

Deze bekijkt u door een huidplooi vast te nemen t.h.v. de schouderpartij of hals en deze weer los te laten. Trekt deze onmiddellijk weer weg, dan is er niets aan de hand. Blijft deze plooi 2-3sec staan of langer, dan drinkt uw paard wellicht niet genoeg. Zorg altijd voor voldoende vers drinkwater. Zeker als het warm weer is, maar ook in de winter.

Mondslijmvliezen

Slijmvliezen klein 4

Deze moet mooi roze en gaaf zijn. Bij een paarse rand boven de tanden, rode, blauwe, gele of te bleke slijmvliezen contacteer je best de dierenarts. De capillaire vullingtijd bekijk je door even met de duim op het tandvlees te drukken. Deze wordt onder de druk van je duim wit en dient onmiddellijk (ca. 2sec) terug roze te worden bij het verwijderen van je duim.

Mest/urine

De kleur, consistentie en geur van de mest zullen vooral afhangen van het basisrantsoen dat uw paard krijgt. Plotse of graduele veranderingen hierin kunnen wijzen op maagdarmproblemen. Kijk ook goed naar de lengte van de stukjes ruwvoeder in de mest. De urine van het paard is normaal gelig en troebel. Bloed mag hierin niet voorkomen. Heeft uw paard moeilijkheden met mesten of urineren? Aarzel niet en contacteer uw dierenarts.

Diversen

Kijk na het werken met uw paard altijd even of het zadel (noch het bit) drukplekken hebben achtergelaten. Echte wonden t.g.v. deze hulpmiddelen zijn meestal een veruiterlijking van een chronisch drukprobleem. Ook na het rijden kijk je na of er geen vreemde voorwerpen in de hoeven zitten. Steentjes die achterblijven kunnen een bron vormen voor kneuzingen of bleinen.

Vaccinaties/ontwormingen/tandcontroles:

vaccinatie paardenVoor een gepersonaliseerd vaccinatie- en/of ontwormingsschema, maar ook voor de jaarlijkse check-up van uw paard zijn gebit maakt u best even een afspraak. Het is van groot belang voor de gezondheid van uw paard dat dit alles in orde is.

Laat u zeker niet verleiden om zomaar eender welk ontwormingsmiddel te gebruiken voor uw paard. Tegen een aantal actieve bestandelen bestaat resistentie en niet alle producten werken voor dezelfde wormsoorten.

Chippen van paarden:

chippen van paardenIn verband met de verplichting van de encodering en de registratie van het paard op Belgisch grondgebied kijkt u best even op de website: www.idpaarden.be

Op deze website kan u ook het inschrijvingsformulier terug vinden en afprinten. Daarop vult u uw eigen en uw paard zijn gegevens in. Mijn dierenartsgegevens vindt u terug onder home met als Ordenummer: N4031. Alles ingegeven? Stuur dit formulier dan op naar het adres dat bovenaan het document vermeld staat. Na een tijdje stuurt het VCP u documenten toe die u aan uw dierenarts moet geven ten tijde van haar consult.

Ter informatie: mogelijke spoedgevallen

De volgende lijst dient als richtlijn, zodoende dat u weet wat zeker spoedgevallen zijn die de hulp van een dierenarts vereisen. Zij zal u ook telefonisch advies geven omtrent dit specifieke geval in afwachting tot haar komst.

Hoefbevangenheid

hoefbevangen paarden willen niet meer van hun plaats gaan. Hun voorbenen staan voor zich uitgestrekt. Het paard stapt onder dwang zeer erg stijf en voorzichtig. Zware pulsatie aan beide voorbenen is voelbaar en de hoeven voelen warmer aan dan normaal.

Spierbevangenheid

Spierbevangen paarden staan stokstijf. Deze toestand komt meestal voor na training als de spieren verzuurd zijn. Deze staan dan enorm hard aangespannen. De symptomen kunnen soms verward worden met kolieksymptomen.

Hitteslag

Symptomen: verzwakking, zwijmelen, verhoogde ademhaling en rillen.

Slokdarmverstopping

Het paard stopt plots met eten en gaat proberen kokhalzen. Het speekselt en gaat hoesten. Het dier wordt zenuwachtig en er kan stinkende neusvloei (eten) optreden.

Koliek

Paarden met buikkrampen willen niet meer eten. Ze kijken naar hun buik, rollen of krabben op de grond. Sommigen blijven stilletjes liggen en komen niet graag recht. De buik lijkt vaak dikker en meer gespannen dan normaal. De mest en/of urineproductie blijft uit.

Ernstige verwondingen en oogverwondigen

Verwondingen kunnen soms gepaard gaan met veel bloedverlies en kunnen soms ook wel diep zijn. Soms zijn belangrijke structuren zichtbaar of zelfs onzichtbaar aangetast. Kreupelheid bij een wonde kan mogelijk als ernstig beschouwd worden.
Alle letsels aan ogen moet je zo snel mogelijk laten onderzoeken door dierenarts om erger te voorkomen.

Nageltred

Een vreemd voorwerp dat in de hoef steekt of stak. Deze kan afhankelijk van de plaats belangrijke structuren aantasten (hoefbeen, diepe buigpees, straalbeen, hoefgewricht, bursa podotrachlearis, ligamentum impar), die bij niet consequent behandelen ernstige en blijvende kreupelheid kan veroorzaken.

Vergiftiging

Symtomen zijn steeds afhankelijk van de soort van gifstof.

Lymfangitis

Extreem dik(ke) be(e)n(en) meestal t.g.v. een niet verzorgd wondje of een insectenbeet. Het aangetaste lidmaat voelt beduidend warmer aan.

Allergische reactie

Een allergische reactie kan ernstig worden wanneer b.v. de ademhaling belemmerd wordt door zwellingen.

Weidebeheer:

Van groot belang voor de gezondheid van uw paard, maar ook voor de gezondheid van uw weide is het om voldoende informatie rondom dit gegeven te vergaren. Voorzichtigheid voor koliek en hoefbevangenheid dient geboden te worden bij pas ingezaaide, te eiwitrijke weides of bij een verhoogd fructaangehalte van het gras. Doch dient u steeds goed op te letten dat uw bodem niet te arm wordt door overbegrazing. Naast wormproblemen bij het paard geeft dit ook aanleiding tot overwoekering van onkruiden en een mogelijke insluip van Sint-Jacobskruiskruid. Het is de kunst om een goed evenwicht hierin te vinden. Bodemanalyse door de Bodemdeskundige Dienst van België v.z.w. stelt u in staat om het exact gehalte aan nutriënten de schatten. Een behandelingsadvies voor 3 jaar wordt voor uw weide opgesteld.
Ook is het aangeraden om de kwaliteit van het drinkwater te laten controleren als er putwater gebruikt wordt.

Giftige planten/bomen/struiken:

Weet u niet welke planten/bomen/struiken er niet thuishoren in of rond uw weide? Raadpleeg dan even deze lijst en informeer u grondig. Niet alle planten zijn even giftig of geven dezelfde symptomen. Ook niet alle plantendelen zijn steeds giftig. Sommige gifstoffen geven acute symptomen, andere zijn accumulatiegifstoffen die langzaam maar zeker het dier intoxiceren en zelfs dodelijke gevolgen kunnen hebben (cfr. Sint-Jacobskruiskruid). Deze lijst is niet sluitend, dus doe het nodige naslagwerk alvorens paarden op het land te zetten. Kijk ook steeds goed het hooi na, daar een aantal van deze planten ook in gedroogde vorm giftig kunnen blijven.

Pseudo-acacia, Eik, Gouden Regen, Beuk, Rhododendron,Taxus,Buxus, Heermoes/Paardenstaart, Adelaarsvaren, Sint Jacobskruiskruid, Sint Janskruid, Boterbloem, Klaproos, Nachtschade, Scheerling, Waterscheerling,Vingerhoedskruid, Monnikskap, Doornappel,Wolfsmelk, Wonderboom, Brem, Tabaksplant, Bittere lupine

Verdere diensten:

Tandverzorging paardengeboorte veulenvaccinatie